Інфрачервона чи індукційна: огляд плит для кухні

Інфрачервона чи індукційна: огляд плит для кухні

№5 ЖОВТЕНЬ 2019

Ольга Шелест

 

Ці види плит широко використовуються для приготування їжі. Застосовуються вони як у побуті, так і на професійній кухні. Знання принципів роботи, характеристик і можливостей плит дозволить зробити оптимальний вибір і довгі роки використовувати їх на благо ресторану

 

У розробку та розвиток теплового обладнання інвестуються чималі кошти, тому асортимент кухонної техніки постійно поповнюється новинками та вдосконаленими варіантами. Так, на заміну звичним газовим та електричним плитам стрімко прийшли індукційні та інфрачервоні.  Вони швидко доводять страви до готовності, мають гарний дизайн та можуть бути досить компактними.

 

Про тени, інфрачервоне випромінювання та не тільки

Інфрачервона плита — електрична плита, нагрівання якої відбувається за рахунок тенів, які генерують інфрачервоне випромінювання, що поглинається водою в продуктах. Завдяки цьому утворюються великі обсяги тепла. Тобто принцип роботи полягає в розжарюванні нагрівального компонента, після чого розігрівається посуд з продуктами. За робочу поверхню слугує, як правило, склокераміка, яка є стійкою до високих температур та має чудову теплопровідність. При цьому вона є крихкою. Не варто кидати на верхній шар плити важкі гострі предмети, треба обережно з нею поводитись при транспортуванні. Ремонту така поверхня не підлягає. В разі пошкодження доведеться замінити її повністю.

 

Використання інфрачервоної плити дозволяє готувати їжу досить швидко, що в свою чергу призводить до збереження поживних речовин в продуктах.

 

Таке обладнання може бути вбудованим, розміщатись на підлозі, що дає можливість додатково встановити духову шафу, та настільним. Кількість конфорок — від 1 до 4.

 

Загалом інфрачервоні плити складаються з таких елементів, як корпус, поверхня зі склокераміки, нагрівальна складова, блок управління, площа для варіння.

 

До основних переваг обладнання можна віднести:

• швидкість приготування страв з максимальним збереженням поживних речовин, особливо в порівнянні з газовою • плитою;

• можливість регулювання температури та потужності;

• наявність датчика охолодження;

• наявність захисту від випадкових перепадів і стрибків напруги;

• наявність дисплею та таймера;

• наявність функції захисту від дітей, системи самоочищення (не у всіх моделях);

• відсутність необхідності використання спеціального посуду;

• робоча поверхня легко піддається чищенню та не потребує додаткових зусиль;

• безпечність у користуванні (відсутність чадного газу, сажі, відкритого вогню);

• економічність.

 

Придбати повну версію статті →