Турбота про майбутнє: як поводитись із відходами готелю та ресторану

Турбота про майбутнє: як поводитись із відходами готелю та ресторану

№2 КВІТЕНЬ 2020

Владислава Коваленко

 

Відходи ресторану та готелю проблемні не тільки під час їхнього збирання. Не менше турбот вони створюють під час вивозу, утилізації. Є раціональне вирішення цього питання для готелю вже зараз, яке дозволяє не тільки організувати сміттєву логістику, але й налагодити її з користю для природи, готелю та його іміджу

 

Види відходів ресторану та готелю

Без відходів не обійтись ніде: ані в повсякденному житті та побуті, ані на виробництві, ані в готелі чи ресторані. І обсяги цих відходів щороку збільшуються. Є дані, згідно з якими у Великобританії в готелях щорічно утворюється 289,7 тис. тонн сміття, включно з 79,000 тонн продуктових відходів. І це не лише використаний папір чи недоїдки їжі. Це й пластикові пляшки з-під води, і стара постіль, і використані лампи, і посуд, і ще багато іншого.

 

Наприклад, мало хто замислюється над тим, яку кількість одноразових зубних щіток щороку викидають готелі. А їх понад 6 тонн! Якщо скласти їх усі разом, буде купа, розміром із білого кита. І ці щітки не розкладаються та не піддаються утилізації — тобто, кожна щітка, якою людина користувалась за своє життя, десь існує.

 

Загалом, усі відходи поділяють на тверді та рідкі, промислові та побутові, виробництва та споживання, на органічні та неорганічні, такі, що піддаються повторній переробці та непереробні. В окрему групу також виділяють небезпечні (токсичні) відходи. Якщо ж підходити до класифікації відходів, які утворюються саме в готелях і ресторанах, детальніше їх можна поділити на декілька дрібніших груп.

 

Для закладів сфери харчування:

• тверді побутові відходи;

• рідкі побутові відходи (якщо немає централізованої каналізації, а є вигрібна яма);

• харчові відходи;

• люмінесцентні лампи;

• тара скляна та посуд;

• тара пластикова;

• тара металева;

• макулатура (упаковка, серветки тощо);

• відходи з жировловлювачів;

• відходи тканини (серветки, скатертини, штори тощо);

• великогабаритні та ремонтні відходи (меблі, вікна, двері, плитка тощо);

• оргтехніка та інша побутова техніка (зламані прилади та апаратура).

Для готелю:

• тверді побутові відходи;

• рідкі побутові відходи (якщо немає централізованої каналізації, а є вигрібна яма);

• відходи тканини (постіль, штори, рушники тощо);

• подушки та ковдри;

• люмінесцентні лампи;

• великогабаритні та ремонтні відходи (меблі, вікна, двері, плитка тощо).

• оргтехніка та інша побутова техніка (зламані прилади та апаратура).

 

Якщо ж у готелі є заклади харчування (ресторан, кафе, бар) то, відповідно, будуть і відходи, які характерні для цієї діяльності.

 

Придбати повну версію статті →