У Тбілісі пройшла Всесвітня конференція з винного туризму

 

У вересні 2016 року в Тбілісі (Грузія) відбулась перша Всесвітня конференція з Винного туризму UNWTO. У роботі конференції, сесії якої пройшли в Тбілісі та Кахетії, головному виноградарському регіоні Грузії, взяло участь 250 делегатів із 44 країн.

 

«Винний туризм — динамічний сегмент з величезними можливостями диверсифікації попиту. У випадку  Грузії, потенціал сегмента добре відомий, і ми дуже раді провести в цій країні першу Глобальну конференцію з винного туризму», — заявив Генеральний секретар UNWTO Талеб Ріфаї, який  урочисто відкрив форум.

 

Конференцію було організовано в  динамічному форматі, тому засідання  проходили на провідних виноробних підприємствах країни — Шато Кхареба та Шато Мухрані, де учасники з усього світу дегустували кращі грузинські вина та побачили унікальні етнічні атракції винного туризму. Експерти  та спікери забезпечили презентацію кращих світових практик розвитку винного туризму з Аргентини, Португалії, Італії, Іспанії та інших країни, брали участь  у дебатах та інтерактивних дискусіях щодо перспектив розвитку винно- гастрономічного туризму у всьому світі.

 

«Це величезна подія в житті нашої країни з точки зору зміцнення міжнародного іміджу Грузії як колиски виноробства вин та туристичної дестинації», — заявив прем'єр-міністр Грузії Георгій Квірікашвілі.

 

Грузія вважається одним з основних осередків виникнення виноградної лози і батьківщиною культурного виноградарства. Також у Грузії збережені понад 500 видів культурних сортів виноградної лози. Головний  грузинський виноробний регіон — Кахетія — є  одним  з найстаріших винних  регіонів світу. У Кахетії розташовано 65% виноградників Грузії, що забезпечує 80% загального збору врожаю винограду країни. Унікальні та відомі грузинські вина і коньяки виробляють за стародавніми технологіями і традиціями.

 

На засіданнях та «круглих стола»х виступали кращі експерти винного туризму світу:

• Джованні Мантовані, генеральний директор VeronaFiere і творець VINITALY (Італія);

• Джанет Дорозінскі, комісар з торгівлі канадських вин, пива, спиртних напоїв і туризму в секторі торгівлі Бюро (BBI) (Канада);

• Аяна Мізава, головний винороб Chuo Budoshu Co., Ltd., Грейс Grace Wine (Японія);

• Майк Весез, винний економіст, почесний професор міжнародної політичної економіки, Університет  П'юджет-саунд (ША);

• Габріель Фідель, консультант з винного туризму уряду Аргентини.

 

Українську делегацію представляли виконавчий директор Асоціації сприяння розвитку винного та гастрономічного туризму в Україні Дарія Басюк, представники Національного університету харчових технологій, Київського національного університету ім. Т.Шевченка, Полтавського університету, громадських організацій та спеціалізованих ЗМІ.

 

Україна має багаті виноробні традиції, чудову палітру вин місцевого виробництва та достатню інфраструктуру для прийому вітчизняних та іноземних туристів.  Проте  винний  і гастрономічний туризм тільки набирає   популярності, оскільки є елементом здорового способу життя, здорового способу харчування,  моди на екологічно чисті здорові продукти та важливим засобом підтримки місцевих виробників продовольчих товарів.Для розвитку винного та гастрономічного туризму в Україні Асоціація  планує спільно з закладами готельного та ресторанного бізнесу популяризувати вітчизняну еногастрономічну продукцію та національні кулінарні традиції; організовувати тематичні культурні  та освітні програми, фестивалі, виставки в Україні. Для цього налагоджені зв'язки з міжнародними громадськими організаціями, благодійними фондами, освітніми і  науковими установами з метою отримання підтримки розвитку винного та гастрономічного туризму та проведення спільних заходів в Україні та за кордоном.