На лінії старту: збираємо dream-team до високого сезону

На лінії старту: збираємо dream-team до високого сезону

№2 КВІТЕНЬ 2020

Юлія Дрожжина,

керівник експертно-аналітичного центру hh.ua|grc

 

Кінець весни одночасно є початком гарячої пори для готельно-ресторанної сфери. Принаймні саме в цей час різноманітні заклади починають активно розміщувати вакансії, щоб укомплектувати штат та у всеозброєнні зустрічати потік гостей: чи відпочивальників у курортних зонах, чи городян, які забігли на келих-другий просекко після роботи. Розповідаємо, як же зібрати й утримати dream-team у готельно-ресторанній сфері

 

«ДВА ВАЖЕЛІ УПРАВЛІННЯ ЛЮДЬМИ: ОСОБИСТА ВИГОДА І ГРОШІ»

Які б суперечки про особливості мотивації представників різних поколінь не вели, талмуди про способи завоювати серця пошукачів усього світу не писали, один факт залишається безперечним – головне, що привертає кандидатів різного віку і сфер, — гідний розмір оплати праці. Які ж були зарплатні амбіції пошукачів у готельно-ресторанній сфері в 2019 році?

 

• У кожному десятому резюме (10 %) зустрічалося побажання отримувати до 7 600 грн. Переважно в цій категорії фігурують резюме офіціантів, барменів, працівників кухні.

• Рівно в половині CV (50 %) пошукачі розраховували отримувати від 7 700 до 15 100 грн. Тут теж превалюють офіціанти та бармени, а також адміністратори закладів, фахівці з розміщення та обслуговування гостей, кухарі.

• У 18 % резюме вказувалася сума від 15 200 до 22 700. Абсолютні лідери цієї категорії — адміністратори й управляючі, меншою мірою представлені кухарі, фахівці з продажу туристичних послуг і організації туристичних продуктів.

• 13 пошукачів зі 100 мали намір отримувати від 22 800 до 30 300 грн, у 3 % резюме йшлося про заробітки від 30 400 до 37 000 грн, а ще 6 % пошукачів були не згодні отримувати менше, ніж 38 000 грн.

 

Ось тут ми й натрапляємо на першу проблему – очікування пошукачів ідуть трохи в розріз із пропозиціями роботодавців. Ситуація ця, на жаль, була загальною для всього ринку праці, але це не применшує її значущість (діаграма). Так, наприклад, у 2019 році абсолютна більшість (51 %) закладів готельно-ресторанної сфери декларували готовність платити співробітникам зарплату в діапазоні від 6 600 до 13 200 грн, трохи більше чверті (28 %) – до 19 900 грн, ще 12 % – до 26 500 грн, і тільки 9 % роботодавців розглядали кандидатів з оплатою понад 26 600.

 

Придбати повну версію статті →